• Introductie
  • Inhoud
  • Docent(en)
  • Investering
  • Praktische info
Duur

6 live bijeenkomsten

Startdatum

28 mei 2024

Locatie

Utrecht

Tijd

van 09.15 tot 17.00 uur

PO-punten

36

Taal

Nederlands

Fleur Koot

Combineer jij kennis van recht en technologie?

Om slim én tegelijkertijd verantwoord gebruik te maken van gegevens, is kennis uit verschillende disciplines onontbeerlijk. Wil je de privacyregels goed kunnen toepassen, dan heb je kennis van computerwetenschappen nodig. En wanneer je werkt met grote data-verzamelingen, IT-systemen en de beveiliging daarvan, moet je de geldende privacyregels kennen. De zesdaagse opleiding ‘Data Science en Gegevensbescherming’ brengt de werelden van de computerwetenschappen en de juridische praktijk samen. Je volgt een afwisselend programma van computerwetenschappen en juridische verdieping, met praktische handvatten voor privacy awareness en ethisch gebruik van data. Bijzonder is ook dat het National Cyber Security Centre, de Autoriteit Persoonsgegevens en FOX-IT een kijkje in de keuken geven.

Wat levert deze opleiding je op?

  • Geïntegreerde kennis van recht en technologie
  • Praktische handvatten voor privacy awareness en ethisch datagebruik
  • Actuele inzichten in de nieuwe juridische ontwikkelingen

De zesdaagse opleiding ‘Data Science en Gegevensbescherming’ brengt de werelden van de computerwetenschappen en de juridische praktijk samen. Want als moderne jurist heb je niet alleen kennis van wet- en regelgeving, maar begrijp je ook de toepassing in de praktijk en de onderliggende technologie. De opleiding ‘Data Science en Gegevensbescherming’ biedt je daarom een afwisselend programma van computerwetenschappen en juridische verdieping, met praktische handvatten voor privacy awareness en ethisch gebruik van data. Bijzonder is ook dat het National Cyber Security Centre, de Autoriteit Persoonsgegevens en FOX-IT een kijkje in de keuken geven.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
Dag 1: Inleiding
Dag 2: AI & Privacy by design
Dag 3: Juridische aspecten
Dag 4: Verantwoord datagebruik
Dag 5: Europese ontwikkelingen en beveiliging van persoonsgegevens
Dag 6: Actualiteiten

Tijdens de opleiding krijg je handvatten om de privacy awareness binnen een organisatie naar een hoger plan te brengen. Want hoewel veel organisaties al stappen gezet op het gebied van privacy en security awareness, blijkt dat de aandacht voor deze onderwerpen daarna weer snel verslapt.

Ook ga je tijdens de opleiding in op de ethische omgang met persoonsgegevens. Want wat juridisch allemaal mogelijk is, is in de praktijk misschien niet altijd wenselijk. Er is tevens aandacht voor de beveiligings- en privacyaspecten in het licht van IT-aanbestedingen.

Uiteraard komen ook actuele onderwerpen zoals het gebruik van algoritmes aan bod. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol en werkzaamheden van de Algoritmetoezichthouder. Daarnaast zijn er steeds meer rechtszaken waarbij de inzet van algoritmes en het nemen van geautomatiseerde besluiten wordt aangevochten.

Deze opleiding biedt je bovendien een handzame inleiding in AI, digital security en privacy design strategies. Ook bent je na afloop bekend met het juridische kader rond de beveiliging van persoonsgegevens.

Friederike van der Jagt (hoofddocent)

Friederike van der Jagt is privacyrechtadvocaat bij Hunter Legal. Door haar achtergrond heeft ze zowel theoretische als praktische ervaring op het gebied van privacy. Friederike is hoofddocent van de Grotius specialisatieopleiding Privacyrecht en verzorgt regelmatig cursussen, onder meer voor de Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen, en heeft diverse privacypublicaties op haar naam staan. Daarnaast is zij onder meer lid van de Adviescommissie Analytics van het ministerie van Financiën en fellow bij het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit. Bekijk het docentprofiel van Friederike van der Jagt.

Jaap-Henk Hoepman (hoofddocent)

Jaap-Henk Hoepman is gasthoogleraar aan de Universiteit van Karlstad, Zweden en Universitair Hoofddocent privacy enhancing technologies en identity management bij de Digital Security groep van de Radboud Universiteit Nijmegen. Bekijk het docentprofiel van Jaap-Henk Hoepman.

Martijn Loth is advocaat bij Taylor Wessing. Bekijk het docentprofiel van Martijn Loth.

Arjen de Vries is hoogleraar Information Retrieval aan de Radboud Universiteit.

Dayana Spagnuelo is Scientist on Information Security, Data Protection and Privacy Privacy Coordinator Unit ISP bij de TNO.

Peter van Schelven is Juridisch adviseur Bij PETER – Wet & Recht.

Piek Knijff is data-ethicus bij Filosofie in Actie.

Marie-José Bonthuis is Senior Privacy Professional bij Privacy 1.

Arnold Roosendaal is directeur bij Privacy Company.

Özlem Sehirli-Kaya is hoofd afdeling Eerstelijns Onderzoek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ivo van Schelven is Head of Legal bij Fox-IT Legal.

Henk Dekker is advocaat bij Wisemen.

Nephtis Brandsma is Chief Data Officer bij de gemeente Groningen. (Onder voorbehoud)

Koen Sandbrink is adviseur cybersecurity National Cyber Security Centre. (Onder voorbehoud)

Investering

De investering voor deze cursus bedraagt €3.915 (btw-vrij). Dit bedrag is inclusief catering en toegang tot de digitale leeromgeving.

Datum en tijd

De cursusdagen vallen op dinsdag en duren van 09:15 tot 17:00 uur.

28 mei 2024
Inleiding
met Jaap-Henk Hoepman en Arjen de Vries

11 juni 2024
AI en Privacy by design
met Martijn Loth en Dayana Spagnuelo

25 juni 2024
Juridische aspecten
met o.a. Peter van Schelven

10 september 2024
Verantwoord datagebruik
met o.a. Piek Knijff

24 september 2024
Europese ontwikkelingen en beveiliging van persoonsgegevens
Met o.a. Friederike van der Jagt

8 oktober 2024
Actualiteiten en discussie
met o.a. Friederike van der Jagt en Jaap-Henk Hoepman

Locatie

Utrecht

Punten

36 PO-punten NOvA en KBvG*

*Gerechtsdeurwaarders kunnen de KBvG-opleidingspunten bij de KBvG opvragen op basis van hun deelnamecertificaat